Shtatë mos…, pasi keni ngrënë bukë


NOA/ Rid Bulku – Këshillat që do të lexoni më poshtë, nuk i keni dëgjuar më parë, e për më tepër, kemi ditur të kundërtën dhe kemi gabuar. Mjekët dhe studiuesit amerikanë të universiteteve shtetërore kanë kryer kërkime dhe kanë arritur në rezultatet e mëposhtme.

1. Mos pini duhan!

Studime të posaçme kanë treguar se një cigare e pirë menjëherë pas ngrënies, është e barabartë me dënimin që sjellin 10 cigare të pira në kohë të tjera të ditës. Dhe kështu, rriten shumë më tepër, ose dhjetë herë, shanset për zhvillim kanceri në trupin e personit që tymos.

2. Mos hani fruta menjëherë pas buke!

Nuk duhet të hani fruta sapo keni ngrënë vaktin. Ajo që do t’ju ndodhë është se do t’ju fryhet stomaku dhe do t’ju rëndohet barku. Më mirë hani fruta vetëm një ose dy orë pasi keni ngrënë, ose aq më mirë, një orë para ngrënies.

3. Mos pini çaj!

Studimet tregojnë se bima e çajit shkakton aciditet të lartë në trupin tuaj, ndaj “zgjohuni” dhe mos pini çaj pas buke. Mjekët pohojnë faktin se ky aciditet do të bëjë që proteinat e gjellës që keni ngrënë të forcohen dhe të treten më vështirë.

4. Mos e lironi rripin tuaj nëse ju shtrëngon pasi keni ngrënë vaktin. Dhe as mos zbërtheni këmishën apo pantallonat tuaja. Nëse bëni kështu, do t’ju shkaktojë bllokim zorrësh.

5. Mos bëni dush!

Nëse laheni pasi keni ngrënë bukë, do të rritet shumë qarkullimi i gjakut në duart tuaja, në këmbë dhe në tërë pjesët e tjera të trupit dhe kështu do të ulet niveli i gjakut që duhet të gjendet në stomak, i detyrueshëm për të bërë procesin e tretjes.

Mos ecni, mos lëvizni!

Shpesh, madje më mirë, gjithmonë kemi dëgjuar se një xhiro më këmbë pas buke na bën mirë për shëndetin. Madje na thuhej se 100 hapa pas buke do të na bëjnë të jetojmë 99 vjeç. Në të vërtetë kjo nuk qëndron.

Ecja pas buke bën që vlerat ushqyese të asaj çka kemi ngrënë në vaktin tonë, të zhduken dhe kështu “na rroftë” që u kujdesëm të hamë mirë dhe me vlera të larta ushqyese.

Mos flini menjëherë!

Pas buke, harrojeni që të shtriheni me marrë një sy gjumë, kjo ndalohet. Mjekët na e bëjnë mëse të qartë: Nëse flini gjumë menjëherë pas buke, ushqimi nuk do të tretet siç duhet, kështu që do të na shkaktohen infeksione gastrointestinale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s