Pomfriti rrit rrezikun për kancer të gjirit


Hulumtimet e bëra te 2000 infermiere kanë zbuluar lidhshmërinë e kancerit të gjirit me konsumimin e patateve që në moshë parashkollore. Por, problemi nuk qëndron te patatet, por te fërgimi!

Shkencëtarët e fakultetit Teknik të Munihut kanë paraqitur se në patatet e fërguara kanë gjetur materien kancerogjene gliciamid, e cila është akoma më e vështirë se akrilamidi.

Gliciamidi paraqitet me nxehje të prodhimit të patateve dhe është më i rrezikshëm se akrilamidi, i cili në prodhimet e njëjta është zbuluar para gjashtë vitesh.

Lajmi i gëzueshëm në rastin me gliciamidin është se ai paraqitet në sasi to vogla. Gjatë analizimit të tri llojeve të patateve të fërguara është gjetur sasi e gliciamidit prej 0,3 deri 1,5 mikrogram në kilogram.
Në qelizat e thithësve një sasi edhe më e vogël e gliciamidit mundet të paraqesin çrregullime në strukturën gjenetike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s