IBM prodhon një mikroprocesor të ngjashëm me trurin


Qëllimi i kësaj mikro pajisje është që të arrijë të ndryshojë mënyrën e funksionimit të kompiuterave, duke i shëndërruar ata nga thejsht automatik, në pajisje të mençura që mësojnë njësoj si njerëzit.

 

 

Për të realizuar këtë, në sistemin e këtij mikroprocesori janë vendosur dy çipe me nga 262 mijë sinapse secila, që kryejnë rolin e neuroneve të cilat dërgojnë e marrin informacion dhe sinjale në mënyrë shumë të ngjashme me atë të trurit të njeriut. Ndërkohë që një çip normal, i cili ndodhet aktualisht në qarkullim, ka rreth 65 mije sinapse, gati dy herë më pak.

        

Drejtuesi i këtij projekti të IBM, Dharmendra Modha, tha se grupi i ekspertëve po përpiqej që të rikrijonte aspekte të ngjashme të mendjes njerëzore, si emocionet, perceptimet, sensacionin dhe njohjen. Sipas tij, ky është një hap i madh, që trasformon teknologjinë e sotme, duke e bërë atë sa më të ngjashme me njeriun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s